Quantcast
Channel: Salat – Fru Timian
Viewing all 147 articles
Browse latest View live

Salat med vannmelon, tomater og spekeskinke

$
0
0

Med dette været som er over oss i sommer, er det grillmat og salater som det definitivt blir spist mest av. Både denne salaten og en kyllingsalat med soltørkede tomater og tortillachips lagde jeg da jeg var med NRK Østfold og lagde mat som er fin å ha med på stranden.

Her er det massevis av gode sommersmaker samlet sammen. Vil du servere den som middag, kan du gjerne servere massevis av godt brød og en skål med hummus til. Det blir kjempegodt!

Tomat-, vannmelon-, mozzarella- og spekeskinkesalat

til 4 personer

2 båter vannmelon
4-5 tomater
2 baller, á 125 g mozzarella
100 g god spekeskinke i tynne skiver
40-50 g ruccola
75 g salatblanding – lettsaltede peanøtter og solsikkekjerner
2-3 ss extra virgin olivenolje
1 klype flaksalt
nykvernet pepper

Del vannmelonen i terninger og tomaten i skiver. Får du tak i bøffelmozzarella, river du den i mindre biter, mens vanlig kumelkmozzarella lettest skjæres i skiver. Fordel dette utover et stort fat. Dandel spekeskinkeskivene og ruccolaen rundt om.

Dryss nøttene og kjernene over det hele før du avslutter med å fordele oljen, litt flaksalt og nykvernet pepper over der igjen.

Kos deg!

 


Byggrynssalat med vannmelon og fetaost

$
0
0

Å det er så godt med smakfulle, fargerike og mettende salater!

Denne byggrynssalaten er perfekt tilbehør til både grillmaten og på et festbord dersom du har planer om å servere mange ulike retter.

Kos deg!

Oppskrift på byggrynssalat med vannmelon og fetaost

som tilbehør til 4 personer

200 g lettkokte byggryn
vann
2 ts salt
6 tomater
ca. 500 g vannmelon
100 g fetaost
½ potte flatbladet persille
4 vårløk
1 sitron
2 ss extra virginolivenolje
½ ts flaksalt
nykvernet pepper

Kok byggrynene i lettsaltet vann etter anvisning på pakken.

Mens grynene koker, kutter du opp tomatene, vannmelonen og fetaosten i små terninger og finhakker persillebladene. Vårløken skjærer du i tynne ringer.

Vask sitronen godt før du river av skallet med den fine siden på rivjernet, deler den i to og klemmer ut saften. Rør både skallet og saften sammen med olivenoljen, flaksaltet og pepperen.

Når byggrynene er ferdigkokt, heller du dem over i en serveringsbolle og bruker en gaffel for å røre litt luft inn i dem. Hell over den smaksatte olivenoljen og rør den inn. La byggrynene avkjøles før du blander inn resten av ingrediensene og rører det sammen.

Denne oppskriften er fra boken min: «Fru Timians beste sommermat». Du kan bestille boken her!

Bildene er tatt av Studio Dreyer + Hensley. 

 

Pasta- og kyllingsalat med hvitløksbrød

$
0
0

Endelig har vi fått inn stekeovnen på kjøkkenet igjen! Vi pusser opp i sommer så nå har jeg vært uten alle kjøkkenfasilitetene i flere uker. Jeg har jo kjøkkenet mitt på Verkstedet, men når vi styrer på hjemme har jeg ikke prioritert å dra dit ned for å lage mat.

Du som følger med på Instagram Story eller SnapChat (du finner meg som frutimian eller fru timian) har sett at fryseboksen har vært kjøkkenbenken i lang tid, mens vasken på vaskerommet har fungert som kjøkkenvask. Fremdeles vil det være sånn i noen uker – for vi har ikke fått kjøkkenbenkene ennå, men nå har vi altså fått montert inn stekeovnen igjen.

Jeg feiret det med å steke både kyllingfileter og disse sprø hvitløksbagettene. Jeg hadde egentlig tenkt å lage Cæsarsalat, men så ballet det seg på med det ene etter det andre underveis, så da endte det med denne kylling- og pastasalaten med tynne hvitløksbagetter, tomater, salat og en skikkelig god dressing!

Husk å la litt av dressingen være igjen i en skål sånn at du kan sitte å duppe hvitløksbrødene i dressingen! Smashing godt!

Pasta- og kyllingsalat med hvitløksbrød

til 4 personer

Salaten
200 g tørket pasta – skruer eller rør
600 g kyllingfilet
3 ss olivenolje
2 ts flaksalt
godt med nykvernet pepper
1 ts tørket oregano, evt. 2-3 greiner friske urter
1 ts tørket persille, evt. 2-3 greiner friske urter
4-5 tomater
1 hjertesalat
50 g ruccola eller annen småbladet salatblanding

Hvitløksbrødene
½ baguett
3-4 ss olivenolje
1 stort fedd hvitløk
½ ts tørket oregano
½ ts tørket persille

Dressingen
3 ts rømme, lett- eller setertype
3 ts gresk yoghurt
2 ts majones
10-15 dråper Tabasco
35 g parmesan
1 fedd hvitløk
¼-½ ts flaksalt
nykvernet pepper
en liten skvis sitronsaft

Sett stekeovnen på 200 grader varmluft.

Kok pastaen i godt saltet vann etter anvisning på pakken.

Legg kyllingfiletene utover et stekebrett og fordel oljen og krydderne på både over- og undersiden. Stek dem i ca. 15 minutter.

Skjær bagetten i tynne skiver, litt på skrå og fordel dem utover et bakepapirkledd stekebrett. Fordel utover olivenoljen på begge sidene. Mos hvitløkfeddet enten i en hvitløkspresse eller med et Microplanejern. Bruk en finger til å gni hvitløksmosen utover bagettskivene på begge sidene.

Sett brettet inn i stekeovnen sammen med bagettene og stek dem i 10-12 minutter. Snu dem rundt en gang halvveis.

Så rører du sammen dressingen. Riv parmesanen og hvitløkfeddet på den fine siden av rivjernet. Smak deg fram for å få passe mengde salt, pepper og sitronsaft. Parmesanen er salt, så det er ikke sikkert du trenger mer salt enn det.

Skjær tomatene. Noen i skiver og noen i båter. Vask salaten om den ikke er vasket på forhånd. Riv hjertesalaten i mindre biter og fordel den og småsalaten utover et serveringsfat. Legg tomatene over der igjen.

Når pastaen er ferdig kokt, heller du den over i et dørslag og slår over nok kaldt vann til at pastaen blir forholdsvis kald. Rør inn 2 ss av dressingen.

Skjær kyllingen i skiver og legg over salaten. Fordel resten over der igjen.

God middag!

 

Pastasalat med kylling, cherrytomater og salat

$
0
0

Hjemmelivet hos oss hadde definitivt vært særdeles mye vanskeligere å gjennomføre om det ikke var for oppfinnelsen av pastasalat! Det serveres i uendelige versjoner hjemme hos oss. Både fordi alle liker det kjempegodt og fordi det er så lettvint å lage. Og så kan smakene varieres ut fra hva vi har i skuffer og skap.

Her krydrer jeg kyllingstrimler med fajitaskrydder og steker kjapt i stekepannen, koker pasta og lager en kjapp dressing bestående av majones, rømme og grov sennep.

Ferdig middag på rundt 20 minutter. Det kan vi like.

Pastasalat med kylling, cherrytomater og salat

til 4 personer

1 ss olivenolje
300 g kyllingstrimler
2 ts fajitaskrydder
300 g fullkorns pastaskruer
1 toppet ss majones
1 toppet ss lett creme fraiche eller lettrømme
1–2 ts grov sennep
litt flaksalt
nykvernet pepper
1 ts sitronsaft
1 fedd hvitløk
16 cherrytomater, her bruker jeg i ulike farger
1 paprika
½ crispsalat

Varm oljen i en stekepanne. Ha i kyllingstrimlene og dryss over fajitaskrydderet. Stek til alle bitene er gjennomstekte. Det tar ca. 5 minutter.

Kok pastaen etter anvisning på pakken i saltet vann.

Mens pastaen koker og kjøttet steker, lager du klart resten av salaten.

Ha majonesen i en stor bolle sammen med creme fraiche/rømme og grov sennep. Smak til med flaksalt og nykvernet pepper. Riv hvitløkfeddet på den fine siden av rivjernet og rør inn.

Del cherrytomatene i to og paprikaen i små terninger. Del salaten i mindre biter.

Når pastaen er ferdig, hvelver du den over i et dørslag og lar den renne av. Hvelv den så over i bollen med rømmedressingen og rør det godt sammen. Ha i resten av ingrediensene og bland alt.

 

Couscous med lammekjøtt, feta og granateplekjerner

$
0
0

Har du rester av lammelåret liggende? Da er dette en perfekt måte å bruke det opp på: Couscous med lammekjøtt, salat, fetaost og granateplekjerner! NAM!

Jeg har altså fått så utrolig dilla på granateplekjerner for tiden! Det er så godt! Og her i Danmark, hvor jeg er nå, fant jeg dem i pakker ferdig renset også, så nå har jeg virkelig proppet i meg av disse knallrøde, herlige kjernene!

Smaken av granateplekjerner passer veldig godt sammen med fetaost og lammekjøtt. En herlig kombinasjon, som de bruker masse i Midt-Østen og Nord-Afrika.

Her serverer jeg naan til også – bare for å gjøre måltidet helt perfekt – iallfall etter mine smaker.

Klikk deg inn her for å finne oppskrift på hjemmelagde naan.

Og klikk deg inn her for å finne oppskrift på deilig yoghurtdressing til å servere til.

Couscoussalat med lammekjøtt, fetaost og granateplekjerner

til 4 personer

Couscousen
4 dl couscous
4 dl kokende vann
1 ts flaksalt
nykvernet pepper
3 ss olivenolje
50 g pistasjenøtter

Resten av salaten
600-800 g rester av ferdigstekt lammelår eller lammebog
200 g fetaost
1 granateple
50-100 g ferdig blandet grønnsalat
10-15 greiner bladpersille
nykvernet pepper
salt
noen ss balsamicoeddik – gjerne av en cremet type

Du finner oppskrift til klassisk stekt lammelår her!

Ha couscousen i en bolle som tåler høy varme. Ha over halvparten av saltet og litt nykvernet pepper og rør rundt. Hell over det kokende vannet og legg en tallerken på toppen av bollen, som et lokk. La det stå slik i 4-5 minutter.

Ta lokket av couscousen. Bruk en gaffel til å røre luft inn i couscousen og til å fjerne eventuelle klumper. Hell over 2 ss olivenolje og rør inn både den og nøttene. Smak til med salt og pepper.

 

Pastasalat med kylling, granateplekjerner og avokado

$
0
0

Hva hadde vel livet vært uten pastasalat til middag? Kjedeligere og litt mer tungvint, tenker jeg. For hjemme hos oss spiser vi pastasalat i ulike varianter til middag riktig så ofte.

Her kommer en oppskrift hvor jeg bruker noen av mine egne krydderblandinger, både i en marinade til kyllingen og til smakssetting av selve salaten.

På Instagramprofilen min, under «høydepunkter» kan du også se en filmsnutt fra når jeg lager salaten, så klikk deg gjerne inn for å ta en titt.

Klikk deg inn her om du har lyst til å kjøpe krydderblandingene!

Pastasalat med kylling, avokado, granateplekjerner og Fru Timians krydde

til 4 personer

Kyllingen

1 ½ ss Fru Timians Spanske Fest
4 ss olivenolje
600 g kyllingfilet

Pastasalaten
500 g pastaskruer
1 ts salt, til pastavannet
½ agurk
2 tomater
1 avokado
1 granateple
100 g blandet grønnsalat
4 ss exrta virgin olivenolje
1 ss balsamicoeddik
1 ts Fru Timians Spanske Fest
½ ts Fru Timians Chiliblanding
½ ts Fru Timians pepperblanding

Kvern litt av Fru Timians spanske fest i en bolle. Skru av kvernen og dryss i resten. Ha i olivenoljen og kyllingfiletene og bland det sammen. La det ligge og marineres i 30 minutter på kjøkkenbenken eller noen timer i kjøleskapet.

Sett stekeovnen på 200 grader varmluft. Varm en stekepanne og legg i kyllingfiletene. Brun dem på den ene siden før du vender dem, stikker et steketermometer midt i den ene fileten og setter stekepannen i stekeovnen. Om du ikke har en stekepanne som kan i ovnen, legger du filetene over i en ildfast form først. Stek til kyllingfiletene har en kjernetemperatur på 70 grader.

Kok pastaen i saltet vann etter anvisning på pakken. Hell det over i et dørslag og slå over nok kaldt vann til du stopper kokeprosessen.

Del agurken, tomatene og avokadoen i terninger. Del opp granateplet og pirk ut kjernene. Det har en tendens til å sprute, så det er lurt å ha på seg et forkle.

Ha olivenoljen og balsamicoeddiken i serveringsskålen. Kvern i de ulike krydderne og bland det sammen. Ha i pastaen og bland den med dressingen. Ha i resten av ingrediensene og bland det sammen.

Skjær kyllingfiletene i skiver og plasser på toppen av salaten.

 

Tomat- og mozzarellasalat

$
0
0

Det ble forelskelse ved første åndedrag! Hvilket vakkert sted Salò er! Jeg er på Italia-tur og besøker Salò og Gardasjøen for første gang.

Salò er en liten by med rundt 10.000 innbyggere som ligger sørvest ved Gardasjøen i Italia! Vi kom med fly til Verona, hentet oss en leiebil, koblet opp GPS’en og kjørte avgårde! Og kom altså frem til denne supersjarmerende byen som ligger helt ved vannkanten. Vi leier en stor leilighet gjennom NOVASOL, som har feriehusutleie i hele Europa, og den ligger helt i sentrum av byen, kanskje 100 meter fra vannet! Leiligheten ligger i et hus fra 1700-tallet og er skikkelig italiensk innredet med masse farger og kunstige blomster. Herlig!

Klikk deg inn her hvis du også vil leie feriehus ved Gardasjøen!

Vi bor i huset bak den heisekranen. Du finner link til ferieleiligheter ved Gardasjøen her!

En av de tingene jeg liker aller best med å leie hus eller leilighet når vi er på tur, er at vi både har større plass til rådighet enn på et enkelt hotellrom, og at vi kan lage noe av maten vi spiser hjemme selv. Jeg elsker jo å gå i matbutikker å se, og å gå på matmarkeder der hvor det finnes. Og det er ekstra stas når man kan plukke med seg ferske matvarer for å lage seg litt snadder.

I dag plukket jeg med meg varer for å lage noe av det mest italienske som jeg kan tenke meg – tomat- og mozzarellasalat! Tenk at noe som er så enkelt kan være så godt! Jeg lager det gjerne hjemme i Norge også, og da føler jeg meg ekstra heldig når jeg får tak i mozzarella av bøffelmelk. Den er mykere og smaker enda litt bedre enn kumelkmozzarellaen. Men, jeg lager den med kumelkmozzarealla også, altså!

Supert å leie bysykler, så er det kjapt å komme seg litt mer rundt!

Har du også lyst til å leie ferieleilighet i Italia eller er dere kanskje en hel stor gjeng som vil sjekke ut store feriehus i Italia? Da er det bare å klikke seg inn på de feltene som er markerte her!

Frister det å sjekke ut ferieboliger i Venezia finner du det her!

Tilbake til salaten! Jo mer solmodne tomatene er, desto bedre blir salaten. Og så er det kjekt å bruke en smakfull og god extra virgin olivenolje.

 

Tomat- og mozzareallasalat

Snacks til 4 personner

50 g grønnsalat
4 solmodne tomater
8 cherrytomater
2 pl fersk mozzarella, gjerne bøffelmozzarella hvis du finner det
litt tørket oreganokrydder
noen basilikumblader
noen flak med flaksalt
litt extra virgin olivenolje

Gjerne noe godt brød til. Her serverer jeg grissini til.

Fordel salaten utover et fat. Del tomatene og mozzarellaene i skiver og fordel dem utover et fat. Her deler jeg mozzarellaskivene i to før jeg plasserer dem og så legger jeg cherrytomatene i midten. Du gjør det akkurat som du vil.

Dryss over noen basilikumblader, oreganoen og saltet og avslutt med en runde med olivenoljen over salaten før du setter fatet på bordet! Så er det bare å kose seg!

 

Kyllingsalat med brødkrutonger og Fru Timians løksalt

$
0
0

Kyllingsalat er en evig tilbakevendende middagsfavoritt hjemme hos oss. Kjapt og enkelt å lage og greit å variere ut fra hvilke andre råvarer jeg har i hus.

Har du brød som begynner å bli litt tørt i kantene, er det perfekt å bruke til brødkrutonger. Jeg er glad i å bruke både fint og grovt brød når jeg lager brødkrutonger. Synes alle varianter bruker å bli godt. Her har jeg brukt skiver av loff som jeg først deler i terninger, så steker i en panne sammen med olivenolje og Fru Timians løksalt.

Løksaltet er et av de krydderne mine som kan brukes til mest forskjellig. Det er knall å ha til disse brødkrutongene, oppå avokadosmørbrødet, på ostesmørbrødet, i grønnsakssuppen og på kotelettene. Her er det bare å prøve seg frem for å finne sine favoritter!

Vil du ha kyllingsalaten enda mer mettende, kan du koke pastaskruer og blande inn.

Klikk deg inn her for å lese mer om krydderblandingene, se i hvilke butikker de selges eller komme inn til Fru Timians nettbutikk!

Kyllingsalat med brødkrutonger

til 4 personer

Salaten
400 g kyllingfilet
1 ts Fru Timians løksalt
2 ss olivenolje
Fru Timians pepperblanding
200 g blandet grønnsalat
12-14 cherrytomater

Brødkrutongene
5 skiver loff
3 ss olivenolje
1 ts Fru Tiians løksalt

Vinaigrette
3 ss god olivenolje
1 ss balsamicoeddik
½ ts Fru Timians løksalt

Start gjerne med brødkrutongene. Skjær loffen eller brødet i terninger på ca. 1,5 x 1,5 cm. Ha oljen i en stekepanne og kvern i saltet. Sett stekepannen på litt over medium varme. Legg i brødterningene. Jeg bruker å vende dem igjen med en gang så er jeg sikker på at oljen blir bra fordelt på begge de to «hovedsidene». Stek brødterningene til de begynner å få litt farge. Så vender du dem og lar de steke videre. Legg dem over på litt kjøkkenpapir når de er ferdigstekte.

Skjær kyllingfiletene i strimler og kvern over løksaltet. Bland det sammmen. Varm oljen i stekepannen og stek kyllingstrimlene til de blir gyllenbrune og gjennomstekte.

Rist eller bland sammen oljen, balsamicoeddiken og løksaltet til vinaigretten. .

Vask og tørk salaten og del cherrytomatene i to. Bland sammen alt og server!

God middag!

 

 


Salat med bulgurhvete, tomater og chevre

$
0
0

Noen ganger er salaten det perfekte tilbehøret til middagen, mens den andre ganger er selve middagen. Eller lunsjen. Og jeg er særdeles svak for mettende middagssalater med gode smaker! Som for eksempel denne salaten med bulgurhvete, hasselnøtter, kokte egg, chevre og en god vinaigrette.

Bulgurhvete er hvete som kokes, tørkes og knuses – det er gjort før du kjøper den – og som vi koker igjen før bruk. Om du ikke får tak i bulgurhvete, kan du gjerne bruke couscous til denne oppskriften.

Kanskje dette kan bli en ny middagsfavoritt hos deg også?

Bak gjerne disse eltefrie baguettene å server til salaten!

Bulgurhvetesalat med chevre, egg, nøtter og tomater

til 4 personer

180 g bulgurhvete
1 ts salt
4 egg
1 fedd hvitløk
3 ss god olivenolje
1 ss eplecidereddik
1 ts flaksalt
nykvernet pepper
3 vårløk
16 cherrytomater
50 g ruccolasalat
100 g chevre eller annen geitost
25 g hasselnøtter

Kok bulgurhveten i saltet vann, etter anvisning på pakken. Ha eggene i en kjele med kaldt vann. La de være med på oppkoket og kok dem så i 8 minutter. Hell over kaldt vann, skrell og del i to.

Riv hvitløkfeddet på den fine siden av rivjernet. Ha det i en liten bolle sammen med olivenolje, eddik, flaksalt og pepper. Pisk det sammen. Når bulgurhveten er ferdig kokt, heller du av vannet. Hell så vinaigretten – oljeblandingen – over bulgurhveten og rør det sammen. La det avkjøles i 10–15 minutter.

Skjør vårløken i ringer og del cherrytomatene i to. Bland det inn sammen med bulgurhveten og ruccolasalaten. Hell det over på et serveringsfat. Fordel utover eggene. Skjær chevren i skiver og fordel. Dryss over hasselnøttene før du drysser litt flaksalt og nykvernet pepper over til slutt.

 

Salat med chevre, bacon og asparges

$
0
0

Jeg fikk fullstendig kick da jeg lagde vinaigretten til denne salaten første gang, for den ble altså så utrolig god! Jeg bare elsker den! Og det passer å bruke til mye mer enn denne salaten. Jeg har med hell hatt den over både stekt fisk og et saftig stykke kjøtt.

Jeg bruker mitt eget rødbet- og chilikrydder til vinaigretten, og krydderet inneholder tørkede rødbeter, chiliflakes, persille og  fennikel i tillegg til salt. Har du ikke krydderblandingen, bruker du alle de andre ingrediensene til vinaigretten i tillegg til salt og pepper, så blir det godt også.

Salaten masse snadder! Her er det både bacon, asparges, avokado, tomater og lett grillede skiver av norsk geitost – chevre. For meg er dette ypperlig å servere sammen med godt brød når man vil kose seg, og den er enkel å posjonere ut og gjøre om til en forrett. Som forrett vil jeg si at oppskriften er nok til 6-8 personer.

Klikk deg inn her for å se hvor du kan få kjøpt Fru Timians krydderblandinger!

Klikk deg inn her for å komme til Fru Timians krydderbutikk på nettet!

PS! Jeg bruker semitørkede tomater i salaten. Det kan du få kjøpt i enkelte velassorterte dagligvarebutikker eller du kan tørke dine egne tomater. Du kan også bruke soltørkede tomater som ligger i olje, som du får kjøpt i de fleste dagligvarbutikker.

Chevresalat med bacon og Fru Timians Rødbet- og chilikrydder

til 4 personer

Salaten
75 g gresskarkjerner
250 g bacon i skiver
190 g chevre
2 bunter asparges
400 g cherrytomater
12 semitørkede tomater
1 liten rødløk
3 vårløk
1 avokado
2 hjertesalater
65 g ruccola

Vinaigretten
2 ss flytende honning
2 ss hvitvinseddik
6 ss god olivenolje
2 ts Fru Timians Rødbet- og chilikrydder

Sett stekeovnen på 200 grader varmluft.

Ha alle ingrediensene til vinaigretten i et glass og rist den godt sammen. Ta av kvernen på rødbet- og chilikrydderet og dryss det rett i glasset.

Rist gresskarkjernene på medium varme i en tørr stekepanne. Fordel baconskivene på et stekebrett og stek i ovnen i 12-14 minutter til det blir gyllenbrunt. Når det er ferig, legger du det over på kjøkkenpapir slik at overflødig fett renner av. Sett stekeovnen på 250 grader grill. Del chevren i skiver på ca. 1 ½ cm og legg utover et bakepapir. Grill chevren i noen minutter til den blir myk. Bruk en stekespade for å legge den over på salaten etterpå. Vær foriktig når du gjør det, for den går fort i stykker. Om du har en creme brulee-brenner, kan du varme, eller lett grille, chevreskivene med den også. Da vil de holde litt bedre på fasongen.

Kok aspargesen i 3 minutter. Hell den over i kaldt vann etterpå. Del tomatene i mindre biter. Skjær rødløken i tynne båter, vårløken i tynne ringer og avokadoen i små terninger. Vask salaten og riv i mindre biter.

Bland alt og fordel på et serveringsfat. Legg chevrebitene på toppen og vinaigretten over der igjen.

 

Moussaka og gresk salat

$
0
0

Du skal jammen meg lete lenge for å finne mer gresk mat enn moussaka og gresk salat! Mmmmm… Det er jo så godt! Den mektige moussakaen og friske, og litt syrlige greske salaten er perfekt match sammen, spør du meg!

Jeg har prøvd meg litt fram med ulike versjoner av moussaka. Noen med squash, i tillegg til aubergin og potet, og andre uten. Jeg har prøvd å fritere både potetene, auberginene og squashskivene – som de gjør i mange greske oppskrifter – og jeg har testet ingen fritering. Og har endt opp litt midt i mellom. Jeg bruker både squash og auberginer som jeg baker i stekeovnen, det synes jeg blir kjempegodt, og jeg steker potetskivene i olivenolje.

Jeg bruker rikelig med god kaldpresset olivenolje til både moussakaen og salaten, nærmere bestemt Gaea sin olivenolje som heter Sitia. Det er en kjempegod med en fyldig og rik smak og en fantastisk grønnfarge.

Du kan lese om da jeg var på Kreta og plukket oliven med Gaea her!

I 2018 var jeg så heldig å få invitere med noen av dere lesere på en herlig aften med olivenoljekurs sammen med Aris Kefalogiannis, som eier Gaea olivenolje . Du kan lese alt om kvelden her!

Her har jeg stekt moussakaen i små porsjonsformer. Du kan selvfølgelig også steke den i én stor ildfast form.

Rekk opp alle som elsker gresk salat! For meg er det smaken av sommer, sol og ferie – selv om det er en overskyet vårdag! Sjekk ut kalamataolivenene som Gaea har, så er du garantert knallgode olivener!

Herlig gresk moussaka og gresk salat

5-6 personer

Grønnsakene
500 g kokefaste poteter
8 + 2 ss Gaea Sitia extra virgin olivenolje
1  squash
2 medium store auberginer
2 ts salt

Kjøttsausen
1 løk
2 fedd hvitløk
2 ss Gaea Sitia extra virgin olivenolje
1 ts tørket oregano
1 ts kanel
500 g kjøttdeig
1 ss tomatpuré
1 boks, 4 dl, hakkede hermetiske tomater
1 dl vann
1 ts salt
nykvernet pepper

Ostesaus
100 g smør
100 g hvetemel
7 ½ dl melk
muskattnøtt
1 ts salt
nykvernet pepper
3 eggeplommer
100 g hvitost, gjerne en med litt smak
50 g parmesan

Den greske salaten
8 ss Gaea Sitia extra virgin olivenolje
3 ss hvitvinseddik
2 ss flytende honning
1 ts flaksalt
godt med nykvernet pepper
3 ts tørket oregano
2 ss kapers
500 g cherrytomater
1 agurk
1 grønn paprika
1 rødløk
2 pk, 150 g, Gaea kalamataoliven
250 g fetaost

Sett stekeovnen på 200 grader varmluft og kle et stekebrett med bakepapir.

Del potetene i ca. 1 cm tykke skiver. Varm olivenoljen (8 ss) i en stor stekepanne og ha i potetskivene. Stek dem til de blir gyllenbrune og myke nesten helt gjennom. Ta dem ut og legg dem over på kjøkkenpapir.

Skjær squasjen og auberginene i 1 cm tykke skiver og legg utover stekebrettet. Fordel utover oljen og saltet og stek skivene i ca. 25 minutter til de begynner å få litt farge og er myke.

Finhakk løken og hvitløkfeddene til kjøttsausen og ha i en stekepanne sammen med olivenoljen. La det surre i noen minutter til løken har blitt blank og myk. Ha i oreganoen og kanelen og rør det inn. ha så i kjøttdeigen og stek til den blir brun. Ha i tomatpuréen og la den surre i varmen i 30 sekunder før du har i de hermtiske tomatene og vannet og lar det småkoke mens du lager ostesausen.

Smelt smøret til sausen i en kasserolle og rør inn hvetemelet. Spe med melken i flere omganger. La melken koke opp mellom hver gang og pisk godt sånn at du får ut alle klumpene mellom hver speing. Smak til med muskattnøtt, salt og pepper. La det småkoke i 4-5 minutter.

Ta kjelen av varmen og rør inn eggeplommene.

Riv osten og rør inn de 100 grammene.

Fordel potetskivene i en, eller flere små, ildfaste former. Ha så i auberginskivene og squashskivene. Fordel kjøttsausen over før du brer ostesausen over der igjen. Riv parmesanen og fordel over ostesausen. Her har jeg drysset på litt tørket oregano også.

Stek moussakaen(e) i ca. 30 minutter til den har blitt gyllenbrun. La moussakaen hvile i 15-20 minutter før servering.

Til den greske salaten rører du lett sammen olivenoljen, balsamicoeddiken, honningen, flaksalt, pepper, oregano og kapers i serveringsskålen. Del cherrytomatene i to og ha i. Så deler du agurken i terninger og paprikaen og rødløken i strimler og har i. Avslutt med de knallgode kalamataolivenene og fetaosten.

Fetaosten kan du enten legge som en stor skive på toppen og drysse litt ekstra med tørket oregano og helle litt ekstra olivenolje på, eller du kan, som jeg har gjort her, bryte den i mindre biter og blande inn.

Da er det klart for et herlig gresk måltid!

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen

 

Sommerlig vannmelon- og nudelsalat

$
0
0

Nå er vannmelonene utrolig gode! Skikkelig mørkerøde i fargen, supersøte og saftige, og de er fremdeles faste i kjøttet. Elsker disse herlige røde bitene og jeg deler ofte opp vannmelon og serverer både sammen med middagen eller etterpå.

Så istedenfor å legge vannmelonen på et eget fat denne gangen, lagde jeg like gjerne en egen vannmelonsalat med nudler, chili og vårløk.

Jeg tenker dette er perfekt både som en lett lunsj og middag, alene eller sammen med et stykke grillet fisk eller kylling.

Vannmelonsalat med nudler og nektariner

til 4 personer – som tilbehør
til 2 personer – som egen rett

1 pk, 180 g, risnudler
3 ss sesamfrø
2 ss riseddik
2 ss soyasaus
1 ss sukker
½ vannmelon
2 nektariner
5-6 vårløk
½-1 rød chili
basilikumblader til servering – her bruker jeg rød basilikum og thaibasilikumblader

Tilbered nudlene etter anvisning på pakken. Skyll dem i kaldt vann når de er ferdige.

Ha sesamfrøene i en tørr stekepanne og stek/rist dem til de blir brunflekkete. Bland sammen riseddiken, soyasausen og sukkeret og rist eller pisk det sammen til sukkeret blir oppløst.

Skjær vekk skallet av vannmelonen og del den i biter. Nektarinene deler du i båter, vårløkene skjærer du i ringer – skjær gjerne litt på skrå – og chilien finhakker du. Du bestemmer selv om du vil ha med eller uten frøene. Det er der mesteparten av styrken i chilien sitter.

Fordel risnudlene, vannmelonbitene og nektarinbåtene utover på et stort serveringsfat. Dryss over vårløken, chilien og sesamfrøene. Fordel dressingen og basilikumbladene over til slutt.

Kos deg!

 

Deilig potetsalat med oliven og soltørkede tomater

$
0
0

Potetsalat er det perfekte tilbehøret til sommermaten, både grillmaten og det jeg kokkelerer sammen inne på kjøkkenet. Jeg synes det er spesielt godt når det er skikkelig varmt ute, for da har jeg ofte ikke så veldig lyst på varm mat. Da er det perfekt med en kald potetsalat og noen skiver med god spekeskinke! Nam!

Dagens potetsalat har både oliven, soltørkede tomater og sukkererter i seg. I tillegg til poteter, selvfølgelig! Håper du blir fristet til å prøve den ut!

Har du lyst på en KREMET POTETSALAT finner du  den HER!

Potetsalat med soltørkede tomater og oliven

som tilbehør til 4 personer

800 g nypoteter
150 g sukkererter
100 g grønne oliven
5-6 soltørkede tomater i olivenolje
1 fedd hvitløk
5-6 grener kruspersille
5-6 grener besilikum
1 ss kapers
5 ss olivenolje
1 ts flaksalt
nykvernet pepper

Del potetene i mindre biter og kok dem møre i usaltet vann. Hell av vannet og la de dampe tørre.

Ha sukkerertene i en bolle og hell over kokende vann. La de ligge i 30 sekunder før du hvelver dem over i et dørslag og heller over nok kaldt vann til at du stopper kokeprosessen. Skjær dem så i to eller tre bilter. Del de soltørkede tomater i strimler.

Finhakk hvitløkfeddet, persillen og basilikumen og rør det sammen med kapersen, olivenoljen, salt og pepper. Bland det sammen med potetene og sukkerertene.

La gjerne potetsalaten stå i 30 minutter før servering sånn at smakene rekker å trekke seg inn i potetene.

Potetsalaten er kjempegod å servere sammen med disse GRILLEDE KOTELETTENE!

 

Cæsarsalat med kylling

$
0
0

Da jeg var på PÅ TUR I MEXICO i 2015 lærte jeg at Cæsarsalaten – som jeg bestandig hadde antatt var italiensk – faktisk ble funnet opp i Mexico! Det var riktignok en italiensk-amerikansk kokk – Caesar Cardini – som fant opp den verdensberømte salaten, men han bodde altså i Tijuana i Mexico.

Og så er det jo sånn med alle populære oppskrifter, de utvikles og endres på, og «alle» finner sine måter å lage retten på, og det kan til tider krangles litt om hva som er riktig å gjøre eller ikke. Min Cæsarsalat lages definitivt ikke likt som Cardini Him Self gjorde, men inspirasjonen er helt klart fra ham.

Dressingen er veldig viktig i Cæsarsalaten, så vær raus med den! Og finn frem flasken med Worcestershiresaus som står innerst i kjøkkenskapet, for den gjør underverker i dressingen!

Lurer du forresten på hvordan du uttaler Worcestershiresaus? Klikk deg inn her for å lese mer!

Når det skal spises Cæsarsalat til middag hjemme, koker jeg ris og serverer til også – ellers er det visse tenåringer som ikke blir mett. Litt sukker på om Caesar Cardini hadde klappet anerkjennende til den! Ha ha ha!

Cæsarsalat med kylling

til 4 personer

Kyllingen
2 store kyllingfileter (rundt 500 g), gjerne med skinn
1 ts flaksalt
godt med nykvernet pepper
2 ss olivenolje

Dressingen
1 stort fedd hvitløk
2 eggeplommer
1 ¼ dl solsikkeolje eller annen nøytral olje
2-3 ss olivenolje
1 ts Dijonsennep
1 ts Worcestershiresaus
25 g parmesan
½ ts flaksalt
godt med nykvernet pepper
1-2 ts sitronsaft

Salaten
2 hvitløksbaguetter (fra frysedisken)
2 ss olivenolje
litt flaksalt
nykvernet pepper
2 romanosalater eller 3 store hjertesalater
50 g parmesan

Sett stekeovnen på 180 grader varmluft og kle to stekebrett med bakepapir.

Start med hvitløksbaguettene som skal bli til brødkrutonger. Det er lurt om baguettene har tint nok til at du greier å skjære i dem før du starter. De hvitløksbaguettene jeg bruker å kjøpe fra frysedisken, bruker å være halvveis oppdelt i skiver, så når jeg skal lage disse krutongene, deler jeg de skivene igjen i to, for å få dem tynne nok før jeg fordeler dem utover stekebrettene. Fordel olivenoljen over og dryss over salt og pepper. Stek skivene til de blir gynnebrune og sprø. Det tar 7-10 minutter.

Fordel salt og pepper rundt kyllingfiletene. Varm opp olivenoljen i en stekepanne og legg i filetene med skinnsiden ned. Brun dem på høy varme før du vender dem. Har du en stekepanne som også kan settes i stekeovnen, kan du sette den inn nå og steke til kjøttet har fått en kjernetemperatur på 70 grader. Det tar 15-20 minutter. Du kan også legge dem over i en ildfast form som du setter i stekeovnen, eller du kan legge et lokk over stekepannen, skru ned varmen og la de steke ferdig der.

Så til dressingen! Den er jo nesten det viktigste av alt i en cæsarsalat, god som den er! Originalt skal det være ansjos i dressingen, men det har jeg nesten aldri ansjos liggende i kjøleskapet, men jeg har bestandig en flaske med Worcestershiresaus (uttales WUST-ter-shire) sående i skapet, så da bruker jeg det. Den og parmesanen gir dressingen en herlig umamismak!

Jeg lager dressingen på samme måte som jeg lager majones. Riv hvitløkfeddene på den fine siden av rivjernet og ha i en skål sammen med eggeplommene. Tilsett solsikkeoljen, noen dråper om gangen, mens du pisker jevnt og stødig. Når du har fått spedd litt, kan du øke på med speingen. Spe med olivenoljen tilslutt. Så pisker du inn Dijonsennepen og Worcestershiresausen. Riv parmesanen på den fine siden av rivjernet og rør inn. Smak til med salt, pepper og sitronsaft til slutt.

Vask og tørk salaten før du river den i mindre biter. Ha den i en bolle sammen med 1/3 av dressingen og bland det godt sammen. Fordel den så på 4 tallerkener. Riv parnesanen med en ostehøvvel eller grønnsaksskreller og ha over.

Del kyllingfiletene i skiver og fordel både dem og brødkrutongene over. Fodel litt mer dressing over der igjen. Resten av dressingen kan du servere i en liten skål ved siden av.

Kos deg!

 

Tomatsalat med mozzarella og basilikum

$
0
0

Fremdeles er det massevis av deilige, solmodne, norske tomater i butikken! Og det må feires med en herlig tomatsalat! Da kan du beholde sommerfølelsen litt til også.

Når jeg lager en tomatsalat som dette, og skal bruke mozzarella i den, synes jeg det er ekstra godt når jeg finner bøffelmozzarella i butikken, men det er ikke dagligkost å finne i butikkene her i Rakkestad, så da blir det vanlig mozzarella istedenfor. Og det blir skikkelig godt det også!

Bak gjerne denne FOCACCIAEN og server til!

Tomatsalat med mozzarella og basilikum

Smårett til 4 personer

1 kg tomater, gjerne ulike sorter
2 baller, á 125 g, fersk mozzarella – gjerne bøffelmozzarella
1 liten rødløk
3-4 ss god olivenolje
1-2 ss god balsamicoeddik – her bruker jeg eplebasamico, men du kan også bruke en mørk kremet balsamicoeddik
1-2 ts flaksalt
nykvernet pepper
noen basilikumblader

Del de store tomatene i skiver og cherrytomatene i to, og skjær mozzarellaen i skiver. Har du bøffelmozzarella, kan du gjerne rive den i mindre biter. Rødløken skjærer du i tynne linger. Fordel tomatene, mozzarellaen og rødløken utover på et stort serveringsfat. Fordel olivenoljen, balsamicoen, salt og pepper rundt om. Dryss over basilikumbladene til slutt.

Kos deg!

 


Waldorfsalat

$
0
0

Waldorfsalaten er et kjært følge til både nyttårskalkunen, på koldtbordet 17. mai og når vi har andre feiringer og festdager.

Det var en skikkelig festaften da salaten ble laget første gang også. Da Waldorf-Astoria Hotel i New York hadde et stort veldedighetsball i 1896, lagde kjøkkensjefen denne salaten. Den første versjonen inneholdt bare epler, stangselleri og majones, men har i løpet av sine snart 125 års levetid fått noen flere ingredienser. Grunnmuren er fortsatt den samme.

Waldorfsalat er et perfekt tilbehør til mey forskjellig mat, og det er helt sikkert derfor den er så populær også.

Jeg bruker både både majones, kremfløte og litt yoghurt i min base, fordi jeg synes det gir både fylde og friskhet.

Waldorfsalat

tilbehør til 6-8 personer

1 dl kremfløte
1 toppet ss (ca. 50 g) majones
1 toppet ss (ca. 50 g) gresk yoghurt
2 ss sitronsaft
litt flaksalt
1 grønt eple
2 røde epler
2 stilker stangselleri
200 g røde druer
75 g valnøtter

Pisk lett sammen kremfløten til den stivner og får lette topper. Rør inn majonesen, yoghurten og sitronsaften, og smak til med salt.

Vask eplene og stangselleriet godt før du skjærer dem i små terninger. Jeg bruker å ha selleriterningene betydelig mindre enn epleterningene.

Druene deler du i to eller fire. Bland alt dette inn i kremblandingen. Smak og kjenn om du må tilsette mer salg og sitronsaft.

Rist valnøttene i en tørr panne til de blir brunflekkete før du grovhakker dem. Salaten kan godt lages i god tid før servering. Vent gjerne med å blande inn valnøttene til like før servering, så holder de seg knasende og sprø.

Ettersom det er jul – og jeg hadde rester igjen av kryddernøtter – grovhakket jeg noen av dem og drysset over ved servering også.

 

Salatbowl med ovnsbakt søtpotet og syltet rødkål

$
0
0

Sjekk ut de fargene! Fy flate som jeg elsker mat som ser sånn ut  – og ikke minst – som smaker som dette! Og heldigvis er de andre i familien helt enige med meg! Og nå når verden rundt oss ligger i vinterdvale og nesten ikke har farger, kjenner jeg ekstra trang til at maten skal være full av skarpe, herlige farger!

Du kan bruke denne salatskålen som en egen middag eller du kan ha den som tilbehør til et fiskestykke. Det er også kjempegodt!

Det er ganske mange elementer i salatskålen, så oppskriften ser ganske omfattende ut, men alle prosessene er veldig enkle og kjappe. For at det skal være mest mulig oversiktlig, har jeg delt opp hver av prosessene i innholdsfortegnelsen under.

Salatbowl med ovnsbakt søtpotet og syltet rødkål

til 4 personer

Søtpotetene
400 g søtpotet
2 ss olivenolje
1 ts salt
½ ts spisskummen
¼ ts kajennepepper
noen runder med pepperkvernen

Middagsbygg
4 dl vann
1 grønnsaksbuljongterning eller 1 ts grønnsaksbuljong
2 dl middagsbygg

Avokado- og bønnemosen
500 g edamamebønner (fra frysedisken)
2 avokadoer
1 ss limesaft
1 ts flaksalt
nykvernet pepper
½ potte koriander
½ potte mynte

Rødkålen og polkabetene
1 dl eplecidereddik
½ ts salt
1 ss sukker
1 polkabete
200 g rødkål

Resten av ingrediensene
60 g cashewnøtter
2 ss sesamfrø
noen salatblader

Sett stekeovnen på 225 grader varmluft.

Skrell søtpotetene og del dem i terninger. Ha dem i en ildfast form sammen med resten av ingrediensene og bland det sammen. Stek søtpotetene i ca. 20 minutter til de er gjennomstekte og gyllenbrune.

Kok opp vannet og grønnsaksbuljongen. Ha i middagsbyggen og kok i 20 minutter, eller etter anvisning på pakken.

Kok opp vann i en kjele. Ha i edamamebønnene og gi dem et oppkok. Hell det over i et dørslag og hell over nok kaldt vann til at kokeprosessen slutter.

Nå skal du mose halvparten av bønnene sammen med avokadoene, tilsette limesaften, salt og pepper, samt urtene. Jeg bruker å kjøre alt sammen i en matprosessor. Resten av edamamebønnene serverer du som de er. Du kan gjerne helle 1 ss god olivenolje over dem.

Bland sammen eplecidereddiken, salt og sukker i en bolle. Skrell polkabeten før du skjærer den i helt tynne skiver og rødkålen i tynne strimler. Nå kan du enten blande de to, eller du kan dele eddiken i to boller og sylte beten og rødkålen hver for seg. De trenger bare å ligge i laken i noen få minutter.

Risk cashewnøttene og sesamfrøene i en tørr stekepanne til de blir brunflekkete.

Da er det bare å samle alle ingrediensene å legge dem enten i én stor skål eller i 4 serveringsboller.

Håper det smaker!

 

Tabbouleh

$
0
0

Å! Ser ikke dette herlig godt ut? Så friske farger og smaker! Da må det jo være en vinner, ikke sant?

Tabbouleh er en salat med blant annet bulgurhvete og massevis av flatbladet persille. Alle ingrediensene er skåret eller hakket fint opp. Og så er den altså superfrisk i smaken! Love it!

Som med de fleste populære oppskrifter rundt om, finnes det mange ulike måter å lage tabbouleh på, og noen har mye bulgurhvete i, mens andre har lite. Og det er mulig at det egentlig er helt feil å ha i hjertesalat, men jeg liker det i min tabbouleh, så da har jeg det i.

LES MER: Sånn lager du falafler

LES MER: Sånn lager du kibbeh

Tabbouleh er supert å servere sammen med noen gode stykker grillet kjøtt, et fiskestykke eller å ha på et mezebord – se bildet nederst.

LES MER: Sånn lager du labneh

PS! Jeg bruker vanligvis mer flatbaldet persille enn du kan se på bildene, men jeg fant ikke mer i butikkene her jeg bor da jeg skulle ta bildene.

Tabbouleh

tilbehør til 4 personer eller som en del av et mezebord

100 g bulgurhvete
4 vårløk
15-16 cherrytomater
1 agurk
1 hjertesalat
2 store potter flatbladet persille
10-12 blader mynte
3-4 ss god olivenolje
saft av 1 lime
1 ts flaksalt
godt med nykvernet pepper

Ha bulgurhveten i en sil og legg hele silen i en bolle med kaldt vann. La bulgurhveten svelle i 7-8 minutter. Så løfter du bare silen ut av vannet og klemmer ut så mye vann av bulgurhveten som du greier.

Skjær vårløken i rynne ringer, tomatene og agurken i småbiter og hakk opp salaten og urtene. Bland alt dette, inklusive bulgurhveten i en stor bolle.

Rør sammen olivenoljen, limesaften, salt og pepper og hell over salaten. Bland det godt sammen.

Jeg liker best å servere salater på fat, og ikke i boller, sånn at alle de lekre fargene kommer til sin rett.

Kos deg!

På bildet ser du KIBBEH, HUMMUS, LABNEH, FALAFLER, TAHINI og TABBOULEH. (klikk på de enkelte navnene for å komme til oppskriften)

Langtidsstekt kylling med tomat-, mozzarella- og avokadosalat

$
0
0

Jeg har fått helt dilla på langtidsstekt kylling! Det er så utrolig godt og ekstremt lettvint å lage, for den lager seg nesten helt selv! Du trenger én hel stor, rå kylling, en gryte med lokk som kan settes i stekeovnen, en sitron, noen hvitløkfedd og godt krydder! Her bruker jeg min egen krydderblanding: Fru Timians GULLKRYDDER. Og jeg vil jo gjerne reklamere for den – for den gir et veldig godt resultat – men du kan altså lage denne middagen med en annen krydderblanding også.

Når du tilbereder kyllingen på denne måten, får du et supersaftig restultat hvor kyllingkjøttet er så mørt at det ramler fra hverandre og supersaftig etter at det har blitt bakt på lav varme i mange timer.

Skal du tidlig opp for å dra på jobb, kan du gjøre kyllingen klar kvelden før og bare sette hele gryten med kyllingen i, i kjøleskapet. Så er det bare å sette den inn i stekeovnen nesten morgen. Så er kyllingen ferdigstekt når du kommer hjem.

Kyllingen passer også supert å servere til POTETSTAPPE, i denne KYLLINGSALATEN MED LINSER OG EGG og til PULLET KYLLING MED QUINOASALAT OG SALSA.

Å bruke hel kylling, istedenfor å kjøpe ferdig oppdelte biter, er også veldig økonomisk. For kiloprisen er ofte 3-4 ganger lavere for hel kylling kontra ferdig oppdelt kylling.

Jeg kjente stort behov for å få litt sommerfølelse her om dagen, så derfor ble det denne tomat-, mozzarella- og avokadosalaten som ble følget til kyllingen. Sjekk ut de fargene! Jeg ELSKER mat som dette!

LES MER! Her kan du kjøpe alle Fru Timian-produktene!

Langtidsstekt kylling med tomat- mozzarella- og avokadosalat

til 4-6 personer*

Langtidsstekt kylling
1 hel rå kylling, ca. 1,8 kg
3 ts Fru Timian GULLKRYDDER
1 sitron
6-7 fedd hvitløk

Tomat-, mozzarella- og avokadosalat
500 g tomat, gjerne en miks av ulike tomater
2 avokadoer
2-3 ss god olivenolje
½ ts flaksalt
nykvernet pepper
1 pose, 65 g, baby leaf mix
1 ball, á 125 g, fersk mozzarella
noen skiver parmesan

Urtepesto
10-12 greiner basilikum
10-12 greiner koriander
10-12 greiner timian
½ dl god olivenolje
10 g pinjekjerner
20 g parmesan
1 skvis sitronsaft
½ ts flaksalt
nykvernet pepper

*Koker du ris og serverer til, blir dette middag til 6. Med bare kylling og salat, blir det til 4 personer.

Tørk av kyllingen før du gnir krydderet inn i kyllingkjøttet rundt det hele før du legger den i en gryte. Del sitronen i båter og legg både dem og hvitløkfeddene i gryten. Legg over et lokk.

Skru stekeovnen på 110-120 grader og sett inn gryten. Skal gryten stå i 3-4 timer, lar jeg stekeovnen stå på 120 grader, mens skal den stå lenger, har jeg stekeovnen på 110 grader.

Når gryten har stått sine tilmålte timer, og jeg begynner å lage tilbehøret, tar jeg av lokket og skrur opp varmen til 230 grader og lar gryten i 15-20 minutter, til kyllingskinnet har fått en gyllenbrun farge. Skis litt av sitronsaften, fra sitronbåtene i gryten, over kyllingen før servering.

Om du ikke har alle urtene til urtepestoen, kan du lage den bare av basilikum også. Det blir også knallgodt!

Jeg bruker mesteparten av greinene på basilikumen og alt på korianderen. Timiangreinene er litt hardere, så de bruker jeg å fjerne og bare bruke bladene fra. Mos alle ingrediensene til pestoen med en stavmikser. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Del tomatene og avokadoene i mindre biter. Ha det i en bolle sammen med salaten, olivenoljen, salt og pepper og bland det sammen. Fordel salaten på et serveringsfat. Riv mozzarellaen og fordel utover salaten. Bruk en grønnsaksskreller for å få av noen skiver parmesan, som du også drysser over salaten.

God middag!

 

Kremet pastasalat med tomater og ananas

$
0
0

Har du prøvd å ha ANANAS i pastasalaten din? Hvis ikke, er det bare å løpe i vei til butikken for å ta med seg en ananas hjem, for det er nemlig skikkelig godt – spesielt om du bruker frisk ananas!

Du kan servere denne pastasalaten alene som middag eller lunsj, eller du kan ha den som tilbehør til en stekt kyllingfilet eller en saftig svinekotelett. Hvis jeg bare hadde servert denne alene som middag hjemme, måtte jeg øke porsjonsstørrelsen litt eller servere godt brød til – for eksempel denne FOCACCIAEN MED TYNNE POTETSKIVER – for at alle skulle bli mette.

Pastasalat med tomater og ananas

til 4 personer

400 g pastaskruer
3 ts salt til koking av pasta
2 dl rømme
3 ts Dijonsennep
3 ts sitronsaft
1 ts flaksalt
godt med nykvernet pepper
1 liten rødløk
5 tynne skiver fersk ananas
250 g cherrytomater
12­–15 grener persille (jeg bruker flatbladet, men du kan også bruke kruspersille)
6–8 grener basilikum
100 g blandet grønnsalat

Kok pastaskruene i godt saltet vann etter anvisning på pakken.

Mens den koker rører du sammen rømme, Dijonsennepen, sitronsaft, salt og pepper i en stor bolle.

Finhakk rødløken, fjern skallet på ananasskivene og skjær i biter. Cherrytomatene deler du i to. Hakk opp persillen og basilikumen.

Hvelv pastaen over i et dørslag når den er ferdigkokt og la den renne av. Hvis du lager pastasalaten lenge før servering, kan du slå over kaldt vann slik at pastaen blir kald, men skal den spises med en gang, heller du pastaen over i bollen med rømme og sennep og rører det sammen.

Bland inn resten av råvarene som du har preparert, samt salaten. Den må vaskes først om den ikke er vasket når du kjøper den.

Prøvesmak for å kjenne om salaten må krydres litt mer. God middag!

 

Viewing all 147 articles
Browse latest View live