Quantcast
Channel: Salat – Fru Timian
Viewing all 147 articles
Browse latest View live

Gode salater

$
0
0

Selv om varmen definitivt ikke har slått ut i full blomst ennå – selv om vi hadde et deilig blaff forrige uke – er vi inne i den store salatsesongen.

Her er 7 kjempegode salater som alle har potensiale til å bli din spesielle favoritt denne saommeren!

 

Pastasalat med erter, oliven og feta

Vakre farger og gode smaker! Jeg elsker pastasalater!

 

3 deilige potetsalater

Her er 3 ulike potetsater som lett kan bli sommerslagere alle sammen.

 

 

Nudelsalat med agurk og koriander

Kjempegode smakskombinasjoner gjør denne salaten til en mulig sommerklassiker.

 

Pæresalat med blåmuggost og honningstekte pekannøtter

Modne pærer, gode biter av blåmuggost og honningstekte pekannøtter. Du mer enn aner at dette bli en salat du kommer til å lage gang etter gang.

 

Salat niçoise – deilig fransk salat med tunfisk og kokte egg

Dette smaker sol og sommer, så det er bare å drømme seg bort!

Jeg håper du finner deg minst én ny sommersalatfavoritt her!

 


Svinecarré med rød ris og brokkolisalat

$
0
0

Når maten både ser ultralekker ut og smaker godt som bare det, er det igrunn bare å sette seg ned for å nye et godt måltid!

Jeg kjøpte egentlig disse svinecaréene for å legge dem på grillen, men så gikk det som det ofte gjør her til lands, både kulda og regnet kom. Stekepanna og stekeovnen ble derfor løsningen, og det fungerer fint som bare det.

Ofte når jeg er ute og holder matforedrag, snakker jeg om hvor lurt det er å ha en stekepanne som også kan settes rett i stekeovnen. Det er akkurat det jeg gjør her. Først bruner jeg svinecaréen rundt det hele, i en god blanding av smør og olje, før jeg stikker et steketermometer midt i kjøttstykket og setter hele stekepanna i stekeovnen. Kan ikke stekepanna inn i stekeovnen, legger du kjøttet over i en ildfast form.

På bildet lager jeg dobbelt så stor porsjon som det står i oppskriften. Det er derfor det er bilde av 2 caréer. 

Dette trenger du for å lage svinecarré med rød ris og brokkoli- og blomkålsalat til 4 personer

Svinecarréen
ca. 750 g svinecarré (med bein)
2 ts Maldonsalt
nykvernet pepper
smør og olje til steking
4-5 grener med persille
1-2 grener med rosmarin
4-5 grener oregano – eller bruk andre krydderurter som du har tilgjengelig
8 fedd hvitløk

Rød ris
1 stilk selleri
1 fedd hvitløk
1 ss olivenolje
½ ts salt
3 dl rød ris
4 ½ dl vann

Blomkål- og brokkolisalat
1 ½ dl gresk yoghurt
saft av ¼ sitron
1 fedd hvitløk
salt
nykvernet pepper
½ liten blomkål
½ brokkoli
½ liten rødløk
1 hjertesalat

Sett stekeovnen på 175 grader.

Start med risen for den tar lengst tid. Finhakk stangsellerien og hvitløken og ha det i en kasserolle sammen med olivenoljen og saltet og la det surre på svak varme i noen minutter til det dufter deilig og løken har blitt balnk og gjennomsiktig.

Tilsett risen og vannet og legg på et lokk. Når vannet koker opp, skrur du ned varmen slik at risen er akkurat på kokepunktet. Jeg synes rød ris varierer litt i koketid, men et sted mellom 45 og 55 minutters koketid må du regne med.

Dryss på et godt lag med salt og pepper på svinecaréen. Smelt sammen smør og olje i stekepanna på høy varme. Legg i caréen og brun alle sidene. Finhakk krydderurtene og fordel over kjøttstykket så snart det er brunet. Hvitløkfeddene legger du bare rundt kjøttet i panna. Stikk et steketermometer midt inn i kjøttet før du setter panna, eventuelt den ildfaste forma, midt i stekeovnen. Stek til kjernetemperaturen er 68 grader. Ta ut kjøttet og la det hvile i 15 minutter før du deler det i skiver.

Rør sammen yoghurt og sitronsaft i en bolle. Riv hvitløkfeddet på den fine siden av rivjernet og bland inn sammen med salt og pepper. Del opp blomkålen og brokkolien i små buketter og finhakk rødløken. Hjertesalaten skjærer du opp i ca. 2 cm tykke strimler. Bland det inn i youghurten. Smak til og kjenn om salaten er passe krydret.

Ønsker du å grille svinecaréen bruner du den først på direkte varme før du legger den over på indirekte varme og steker til den har nådd 68 grader i kjernetemperatur.

PS! Skulle du få rester av den røde risen, er den knallgod å steke opp dag nummer to sammen med et egg, som du bare knekker oppi og rører inn sammen med risen. Ultrakjapp og veldig god middag!

 

Supergod salat med honningrøkt laks

$
0
0

Tror du meg når jeg sier at denne salaten er supergod? Den slår mot deg som en sprø, saftig og skikkelig smaksrik salat. Ikke smaksrik som sterk som slår deg i bakken, men runde, delikate smaker og matcher veldig godt sammen!

Her har jeg røkt min egen laks, som jeg bruker i salaten. Du kan selvfølgelig kjøpe ferdig i butikken. Men om du nå skulle få det for deg at det hadde vært moro å prøve, skal du vite at du slettes ikke trenger en fancy røyker for å røyke ditt eget kjøtt eller fisk. Det eneste du trenger er en kasserolle og en god gammeldags grønnsaksrist – en sånn som du koker poteter på – og et lokk. Da ligger alle forholdene til rette for å eksperimentere litt på kjøkkenet hjemme.

Her bruker jeg forholdsvis store mengder med honning og salt for å få den ønskede smaken av laksestykkene. La deg ikke skremme av saltmengden. Saltet blir på en måte bare dampet opp i lufta inne i kjelen og gir en perfekt saltsmak til de ferdige fiskestykkene.

Ettersom honning er ganske så klinete greier, kler jeg kjelen min med et dobbelt lag aluminiumsfolie før jeg setter i gang.

Dette trenger du for å røke 1 laksefilet med skinn 

225 g honning
75 g salt
2 ts nykvernet pepper
700 g laksefilet med skinn

Star med å kle en vid kasserolle med et dobbelt lag aluminiumsfolie før du har i honning, salt og pepper. Sett kjelen på forholdsvis sterk varme, legg på lokket og kok opp. Når honningen smelter, rører du i den en gang slik at salt, pepper og honning blandes. Legg på lokket igjen, skru ned varmen noe og la det koke i noen minutter til det ryker lett og blandingen begynner å bli ganske mørk.

Del fisken i 4 like store stykker. Skru varmen ned til medium og legg i grønnsaksristen og fiskestykkene. Er det skinn på fisken, lar du skinnet være ned. Sett på lokket og la det røykes i 7 minutter. Dersom du ikke har plass til alle fiskestykkene ved siden av hverandre, røyker du dem i 2 omganger.

Fisken kan serveres varm, lunken eller kald.

Eple- og agurksalat med pekannøtter og honningrøkt laks
3 ss hvitvinseddik
2 ½ dl vann
½ ts salt
1 liten agurk
1 rødt eple
¼ rødløk
150 g blandet grønnsalat
75 g pekannøtter
1 porsjon honningrøkt laks

Rør sammen hvitvinseddiken, vannet og saltet i en bolle. Del agurken i to og skrap ut den våte kjernen. Skjær agurken så i skiver før du deler den i tynne strimler. Ha strimlene i eddikvannet. La det stå i ca. 1 time slik at agurken trekker til seg litt av eddiksmaken.

Hell eddikvannet av agurkstrimlene. Del eplet i like tynne strimler som agurken og finhakk rødløken. Bland det sammen.

Rist pekannøttene i en tørr stekepanne på medium varme til de blir brunflekkete. Da får du fram enda mer av den gode smaken fra nøttene. Bland sammen alt før du flaker opp laksen i mindre biter og fordeler over.

Nyt livet og nyt maten!

Nye poteter og bløtkokte egg

$
0
0

Nypoteter smaker så godt i seg selv at de ikke trenger all verdens til reisefølge for å lage et godt måltid. Noen dråper god olivenolje og et lett dryss med Maldonsalt er i grunn alt som skal til. I denne salaten matcher jeg nypotetene med tunfisk fra boks, smilende egg og kapers. Man blir i godt humør av sånt!

Å koke egg uten at de sprekker, kan til tider være litt utfordrende. En fordel når du skal koe dem, er å ha romtempererte egg, noe som jeg sjelden har. De bruker jo å ligge i kjøleskapet og ettersom jeg ikke er den beste planleggeren som finnes, hører det ikke med til hverdagen at jeg tar ut egg dagen før jeg skal koke meg egg til frokost og lunsj. Det er da de gode triksene kommer inn!

Jeg bruker bestandig å legge eggene (som da kommer rett fra kjøleskapet) i kasserollen med kaldt vann og la eggene få bli med på oppkoket. Så koker jeg dem i 3 minutter hvis jeg skal ha et bløtkokt egg og plusser på minutter opp til 7 for å få det helt hardkokt. Disse eggene er kokt i 5 minutter.

Dette trenger du for å lage nypotetsalat med smilende egg til 4 personer
500 g små nypoteter
salt
4 egg
3 ss olivenolje
1 ss god balsamico eddik
5-6 dråper Worcestershiresaus
4-5 grener timian
3 ts små kapers
1 pk (85 g) tunfisk i olje
1 lite hode hjertesalat
pepper

Vask potetene godt og kok dem møre i godt saltet vann. I en annen kasserolle koker du eggene. Jeg bruker å legge dem i det kalde vannet og så la dem koke i 5 minutter. Da har de fremdeles en litt bløt kjerne midt inni. Hell ut kokevannet til eggene og hell over kaldt vann for å stoppe kokeprosessen.

Når potetene er ferdige, heller du dem over i et dørslag og la dem renne av. Hvelv dem tilbake i kasserollen og ha i olivenolje, eddik, Worcestershiresaus, timiangrener, kapers og tunfisken og rist på kasserollen slik at alt blir blandet.

Riv salatbladene i litt mindre biter og ha i. Smak til med salt og pepper. Hell det over i en serveringsbolle. Skrell eggene og del dem i to. Bland dem forsiktig i salaten. Serveres med god brød. For eksempel dette focacciabrødet med nypoteter på toppen. 

 

Honningrøkt laks med sennepsdressing og flatbrød

$
0
0

Når du har lyst på litt godt snadder eller en frisk og god forrett, er rett og slett denne røkte laksen, pent plassert på et stykke flatbrød sammen med en sennepsdressing et aldeles strålende alternativ! Du kan selvfølgelig kjøpe ferdig varmrøkt laks i butikken og bruke til dette. Eller du kan lage din egen honningrøkte variant. Ikke fullt så enkelt og lettvint som den kjøpte dsjkfvarianten, men ikke alt for mye jobb heller. Det er dessuten moro å prøve det selv også innimellom.

Jeg bruker særdeles sjelden å lage forrett når vi har besøk her hjemme, men jeg lager gjerne flere fat med småmat som vi alle kan forsyne oss av. Dette synes jeg blir et utrolig lekkert fat!

Dette trenger du for å lage honningrøkt laks med sennepsdressing og flatbrød
4 ss rømme
2 ts grov sennep
½ fedd hvitløk
saft av ¼ lime
½–1 ts salt
nykvernet pepper
litt blandet grønnsalat
godt flatbrød
1 porsjon honningrøkt laks

Rør sammen rømme og sennep. Riv hvitløken på den fine siden av rivjernet og rør både den, limesaft, salt og pepper inn. Smak og kjenn om den er passe krydret.

Knekk flatbrødene i mindre biter. Fordel dressing over og plasser små laksestykker på toppen.

Tomatsalat med ananas og chili

$
0
0

Vet du at den ananasen som begynner å se litt shabby ut i butikken er den som smaker best? For ananasen får sin søte smak når den er moden, og det er den når den altså er mer brun enn grønn på utsiden og når bladene på toppen også begynner å se litt stusselige ut. Det er et godt tips å lukte på ananasen før du kjøper den. Den skal lukte godt og søtt.

Her bruker jeg søt og moden ananas i en salat sammen med solmodne tomater og litt chili. Det blir kjempegodt og passer ypperlig alt mulig grillet kjøtt.

Dette trenger du for å lage tomatsalat med ananas og chili til 4 personer
1 fedd hvitløk
½ lime
¼ ts salt
1 ss sukker
2 ss olivenolje
½–1 ts asiatisk fiskesaus (nam pla) – kan utelates
1 grønn chili
½ ananas
3 greinger mynte
450 g tomater, gjerne ulike typer og farger

Riv hvitløken og limeskallet (bare det grønne) på den fine siden av rivjernet og bland det i en bolle sammen med limesaften, salt, sukker, olivenolje og fiskesaus. Har du ikke fiskesaus, må du kanskje tilsette litt mer salt. Rør til alt sukkeret er oppløst. Finhakk chilien. Jeg bruker å ta med frøene. Ananasen deler du i to på langs, så deler du den ene halvdelen i fire på langs og skjærer vekk den harde kjernen før du skjærer tynne skiver.

Ta myntebladene fra stilken før du hakker dem opp. Del tomatene i båter. Bland alt. Smak og kjenn at salaten er passe krydret.

Ovnsbakte tomater og spekemat

$
0
0

Det er fremdeles piknikstemning over blogginnleggene, men all maten kan selvfølgelig spises samme hvor du befinner deg.

Hvis du har lyst til å ha litt mer sødmesmak fra tomater, er det et veldig bra tips å bake dem en liten stund i stekeovnen. Varmen får fram sødmen i dem og gir dem en rund og god smak. Her smakssetter jeg tomatene samtidig med litt hvitløk og timian. Skikkelig snaddermat.

Se nederst i innlegget for å få link til de andre oppskriftene fra pikniken.

Dette trenger du for å lage ovnsbakte tomater
500 g røde cherrytomater
500 g gule cherrytomater
3 fedd hvitløk
noen grener frisk timian
5–6 ss olivenolje
1 ts maldonsalt

Legg tomatene i en ildfast form. Grovhakk hvitløken og ha over sammen med timiangreinene, olivenolje og salt. Bakes midt i ovnen på 200 grader i 20–30 minutter. Når tomatene er helt mye og skinnet begynner å sprekke, er de ferdige.

Salt spekepølse og noen skiver god spekeskinke passer aldeles utmerket til de ovnsbakte tomatene. Så fyll opp fatet og kos deg!

Dette kan du legge på et spekefat

200 g god spekeskinke i tynne skiver
200 g god spekepølse, for eksempel en italiensk salamipølse.

De andre oppskriftene fra pikniken

Kyllingsnacks – baconsurrede kyllingbiter

Ricottapai med tomat og timian

Ovnsbakte tomater og spekemat

Hvitløksknuter

Bønne- og maissalat

Svart og grønn oliventapenade

Sangria og eplejuice med Farris

Mandelterte med jordbær og bringebær

Limemarinert bær med mascarponekrem

 

Hjemmelagde italienske pølser

$
0
0

Når du bor på landet som meg, står ikke delikatessebutikkene akkurat i kø rundt hjørnet for å tilby meg sine hjemmelagde lekkerbiskener. Smått stelt kan det innimellom være med det jeg anser som basisvarer også, så når jeg er på steder med bedre utvalg, fylles handlekurven med store mengder hermetikk. Ikke spagetti på boks, men bønner og tomater i alle mulige varianter. Ting som holder i evighet og som kan heve den enkle hverdagskosten opp et par tre hakk. Her bruker jeg hermetikken til å lage en ultraenkel og kjempegod bønnesalat.

Tilbake til delikatessene; for når jeg gjerne vil spise disse godsakene som ikke er å oppdrive i mange mils omkrets, må jeg lage dem selv. Og det skal helst kunne skje uten for mye mikkmakk. Dagens italienske pølser er et strålende eksempel. Ingrediensene får du kjøpt alle steder, food processoren fungerer som kjøttkvern og aluminiumsfolien har tatt plassen til tarmen som vi vanligvis lager pølser inni.

Her lager vi rett og slett italiensk fest på under timen!

Dette trenger du for å lage hjemmelagde italienske pølser med bønnesalat til 6-8 personer

Italienske pølser
1 stor potte timian
½ potte basilikum
1 kvist rosmarin
4 store fedd hvitløk
125 g bacon
400 g karbonadedeig
400 g svinekjøttdeig
1 ts paprikapulver
1 ts tørkede chiliflak ev. ½ ts chilipulver
2-3 ts salt
2 ts nykvernet pepper
8 ark aluminiumsfolie 15 x 15 cm
2 ss olivenolje

Bønnesalat
4 vårløk
2 fedd hvitløk
2 ss olivenolje
1 boks hermetiske borlottibønner
1 boks hermetiske cannellinibønner
1 ts salt
pepper
12-15 basilikumblad

Ha halvparten av timianen i en food processor sammen med basilikum, rosmarin og hvitløk. Kjør food processoren til dette blir smulete.

Del baconet i mindre biter og ha det i processoren. Kjør videre til baconet er helt kjørt sammen med urtene. Så har du i resten av ingrediensene, unntatt olivenoljen, og kjører det godt sammen til du kan se at alt er blandet sammen og deigen har blitt forholdsvis finmost.

For å kjenne om det er passe krydret bruker jeg å stikke fingeren ned i deigen og så smake på fingeren etterpå. Svinedeig er ikke det vi skal spise rått, så da er det greit å ta smakstesten på denne måten. Tilsett eventuelt mer krydder.

Finhakk resten av timianen og legg den over på en tallerken. Pensle foliearkene midt på med olivenoljen og del kjøttdeigen i 8 like store deler. Fyll også lunkent vann i en liten bolle som du kan duppe fingrene nedi mens du jobber med deigen.

Væt håndflatene med vannett. Rull én og én del av kjøttdeigen ut til en pølse på 8-10 cm. Rull den en gang i timianen og legg den over på aluminiumsfolien. Rull folien tett og stramt rundt pølsa og vri folien rundt en gang på hver ende.

På sommeren bruker jeg å legge disse på indirekte varme på grillen. Resten av året bruker jeg stekeovnen. Både grill og stekeovn bør holde en temperatur på ca. 200 grader. Pølsene trenger et sted mellom 20 og 25 minutter for å bli ferdige. Jeg bruker å stikke et steketermometer midt i én av pølsene, så er jeg sikker på at de blir passe stekt. Når kjernetemperaturen har nådd 75 grader, er pølsene ferdig.

Mens pølsene blir ferdige, lager du bønnesalaten.

Finhakk hvitløken og skjær vårløken i tynne ringer. Ha det i en stekepanne sammen med olivenoljen. La det surre på forholdsvis svak varme i 5 minutter til løken har blitt blank. Hell bønnene over i et dørslag og skyll dem i kaldt vann. Ha dem over i panna og rør dem forsiktig inn sammen med løken. Dryss over salt og pepper og la det hele varmes opp. Riv opp basilikumbladene og strø over ved servering.

 

 

Denne oppskriften er fra boka mi «Søndagsmiddag». Det er Mette Møller som har tatt bildet. Følg gjerne Mette på Instagram @mettemfoto. 


Deilig vårsalat

$
0
0

Kjenner du at humøret stiger et par hakk når du serveres fargerik mat? Jeg kjenner formelig at kroppen kvikner til når knallfarger, som det er i denne salaten, settes foran meg. Oppskriften på denne salaten kan veldig gjerne mer betraktes som en inspirasjon til hva du kan putte i en salat, enn som en oppskrift du må følge til punkt og prikke. Kombinasjonen av sprø gulrotskiver, syrlig sitron og mild og rundt avokado er imidlertid såpass spennende at den med fordel kan prøves ut.

Server salaten alene som en lett lunsj eller middag, eller gi den følge med eltefrie rundstykker eller hjemmebakte knekkebrød.

Dette trenger du for å lage vårlig salat med gulrot og avokado til 4 personer
2 appelsiner
1 sitron
3 medium gulrøtter
3 tomater
25 cherrytomater
3 avokadoer
1 glass fetaost i olje, 175 g brutto – 150 g netto innhold
2 never ruccola
salt
nykvernet pepper

Start med å filetere appelsinen. Det gjør du ved å først skjære vekk alt appelsinskallet, inklusive det hvite, med en kniv. Så legger du appelsinen i den ene hånda og skjærer ut båtene, minus hinnene mellombåtene, med den andre hånda. Ha båtene i en bolle. Klem ut resten av saften av appelsinen og ha over båtene. Del opp sitronen i helt tynne skiver og bland sammen med appelsinene. Tuppene lar du være, men klemmer ut saften og blander sammen med resten.

Skrell gulrøttene og skjær i tynne skiver. De store tomatene skjærer du i skiver, mens cherrytomatene kan deles i to. Avokadoene deler du først i to, og bruker kniven til å fjerne steinen i midten. Så fører du en skje mellom skallet og kjøttet slik at kjøttet løsner. Del det i terninger og bland dem forsiktig inn.

Ha i fetaosten og ruccolasalaten. Dryss over med salt og nykvernet pepper og bland det hele en siste gang før du serverer.

Godt måltid!

 

Sashimi med mango og koriander

$
0
0

Å hvilken lykke det er å kunne spise denne maten! Dette synes jeg er fantastisk vakker og eventyrlig god mat på samme tid. Når den da i tillegg føles både rensene og godgjørende for hele kroppen, sier det seg selv at dette er skikkelig poppismat!

Den rå laksen er et fantastisk følge til søt og moden mango. Det er vel en grunn til at kombinasjonen er veldig mye brukt. Du kan gjerne kombinere mangoen med stekt laks også, som jeg gjør her.

Vil du ha et litt mer mettende måltid, kan du servere kokt ris til.

Dette trenger du for å lage sashimi med mango og koriander til 4 personer
2 modne mango
1 rødløk
1 hjertesalat
4 vårløk
450 g laksefilet
4-5 ss sesamfrø
1 potte koriander

soyasaus til servering

Skrell mangoen. Jeg bruker bestandig grønnsaksskrelleren til det, men du kan godt bruke kniven også. Skjær ned langs sidene der steinen er flat. Alltid like vanskelig å treffe helt, men øvelse gjør mester! Så skjærer du av kjøttet på de to kortsidene også før du deler mangoen i tynne skiver.

Rødløken skreller du og deler i to før du skjærer den i løvtynne skiver. Salaten skjærer du i strimler. Og vårløken skjærer du i tynne skiver, litt på skrå.

Tørk av laksefileten med kjøkkenpapir. Ha sesamfrøene på en tallerken og rull den runde siden av fiskefileten i sesamfrøene. Skjær fisken så i tynne skiver.

Fordel alt på et serveringsfat.

Hell soyasaus i en liten skål og finn fram spisepinnene.

Kok ris og server til hvis du ønsker et litt mer mettende måltid.

Kos deg!

Kyllingsalat og grov focaccia

$
0
0

Skal du ha syforeningsmøte hjemme hos deg snart? Da har jeg et godt forslag til deg på hva du kan lage! Denne kyllingsalaten med blåmuggost og honningristede valnøtter er som skapt for en aften med skravling og godt selskap. Den er skapt for fine vårdager og lyse sommerkvelder også!

Jeg har en forkjærlighet for kyllingfileter med skinn. Jeg synes det er lettere å få et saftig og godt resultat med dem. Det sprøstekte skinnet smaker dessuten utrolig godt. Du bruker den kyllingen du har tilgjengelig. Vil du ha en litt annen vri på denne salaten, kan du prøve denne pæresalaten med blåmuggostdressing.

Deigen til focacciaen kan du røre sammen på 2 minutter før du reiser på jobb om morgenen, så er den klar til siste heving og steking når du kommer hjem.

Dette trenger du for å lage kyllingsalat og grov focaccia til 4 personer
(Det er mer brød enn til 4 personer)

Focaccia med rugmel og valnøtter
150 g fin sammalt rugmel
450 g hvetemel
15 g salt
150 g valnøtter
5 g fersk gjær
5 ½ dl vann, fingervarmt
½ dl olivenolje

Kyllingsalaten
400 g kyllingfileter med skinn
salt
nykvernet pepper
½ ts paprikapulver
1 ss olje til steking
75 g valnøtter
2 ss honning
1 fedd hvitløk
3 ss god olivenolje
1 ss hvitvinseddik
3–400 g blandet grønn salat
150 g blåmuggost, jeg bruker Blue Castello
100 g bjørnebær – kan bruke frosne når ferske ikke er i sesong

Her bruker jeg så lite gjær at deigen trenger 8–10 timer for å heve ferdig. Den er derfor helt ypperlig å enten røre sammen – den skal nemlig ikke eltes – enten på kvelden før du legger deg eller på morgenen før du går på jobb. Så, rør sammen alle de tørre ingrediensene, inkludert hele valnøtter. Smuldre gjæren i vannet før du rører all væsken inn i melet. Når alt er blandet, legger du plastfolie over bollen og lar den stå på kjøkkenbenken i 8–10 timer.

Legg bakepapir i en langpanne og hvelv deigen over. Ta litt olivenolje på fingrene før du klapper deigen på plass i langpanna. La brødet etterheve i ca. 2 timer.

Sett stekeovnen på 250 grader. Stek brødet på nederste rille i 5 minutter. Skru ned varmen til 210 grader og stek videre i ca. 25 minutter til det er gjennomstekt. Hvelv brødet ut på en bakerist og la det avkjøles.

Sett stekeovnen på 200 grader. Ha på godt med salt, pepper og paprikapulver på begge sidene av kyllingfiletene. Varm oljen i en stekepanne og brun dem på sterk varme. Legg dem over i en ildfast form og stek dem videre i stekeovnen i ca. 10 minutter. Bruk et steketermometer. Kyllingen skal ha en kjernetemperatur på 70 grader.

Ha valnøttene i en tørr stekepanne og rist dem til de begynner å bli brunflekkete. Ha i honningen og bland det sammen. Hell det over på et fat og la det avkjøles. Lag en vinagrette av revet hvitløkfedd, olivenolje og eddik, samt salt og pepper.

Fordel salaten utover er stort fat. Dander så blåmuggosten, valnøttene og bjørnebærene rundt. Skjær kyllingen i skiver og legg på toppen.

Kos deg!

 

Den beste waldorfsalaten!

$
0
0

Waldorfsalaten er det perfekte tilbehøret til både varm og kald mat. Den kan like gjerne serveres til julekalkunen som til roastbiffen på 17. mai. Ja, den passer også strålende bra til grillspydet ute ved grillen.

Tradisjonelt er det vanlig å lage en base bestående av pisket krem og majones til waldorfsalaten. Her bruker jeg eg blanding av majones og rømme istedenfor. Det gir en litt lettere og litt mer syrlig smak, som jeg er svak for.

Denne salaten rører du sammen på noen få strakser, og du kan gjerne lage den dagen før servering.

Dette trenger du for å lage waldorfsalat
2 ss majones
4 ss rømme
½ salt
nykvernet pepper
saft fra ½ sitron
2 røde epler
3 stilker stangselleri
200 g røde steinfrie druer
½ hjertesalat
150 g valnøtter

Rør sammen majones, rømme, salt og pepper i en bolle.

Ha sitronsaften i en annen bolle. Del eplene i to og fjern kjernehusene før du skjærer eplene i tynne skiver. Ha skivene i bollen og rør rundt slik at alle epleskivene blir dekt med sitronsaft. Da blir de ikke brune i fargen.

Skjær selleristilkene i tynne skiver og del druene i to. Hjertesalaten skjærer du i mindre biter. Bland forsiktig sammen alt, inklusive sitronsaften.

Kos deg!

 

Supergod potet- og aspargessalat

$
0
0

Nypotetene er på vei og det er på tide å starte potetsalatsesongen! Ikke sant? Det er så utrolig mange gode salatvarianter man kan lage av årets nypoteter. I denne får potetene følge av både asparges og sprøstekt bacon. Skikkelig gode kombinasjoner!

Sennepen og den greske yoghurten bidrar til en rundt og god smak på denne potetsalaten.

Disse grillspydene med kjøtt og sitron passer godt til potet- og aspargessalaten!

Dette trenger du for å lage potet- og aspargessalat til 4 personer
500 g nypoteter
1 bunt asparges
75 g bacon, helst tørrsaltet
1–2 ts grov sennep
1 dl gresk yoghurt
1 ss sitronsaft
salt
pepper
noen grener dill

Del potetene i to kok dem møre i lettsaltet vann. Fjern de nederste delene av aspargesene før du deler dem i to, litt på skrått. La dem koke med potetene de siste 4 minuttene. Hell av vannet og la det renne av. Legg aspargesen for seg selv og hell over nok kaldt vann til at kokeprosessen stopper.

Del baconet i småbiter før du steker det på medium varme til det er gyllenbrunt. Legg det over på tørkepapir og la fettet renne av.

Rør sammen sennepen, yoghurten, sitronsaften, salt, pepper og opphakket dill. Smak til for å kjenne om det er passe krydret. Bland sammen alt og hell det over på et serveringsfat.

Potetsalaten kan lages dagen i forveien. Oppbevar da baconet for seg selv og dryss det over ved servering slik at det holder seg sprøtt.

Nyt maten!

 

Saftige, grillede kyllinglår med salsa

$
0
0

Liker du den mest smakfulle delen av kyllingen, bør du gå for kyllinglårene. Kjøttet her er mørkere og har mer smak.

Noen steder får du kjøpt ferdig utbeinede kyllinglår, men andre steder bare selger dem med beina fremdeles intakt. Da skjærer du noen snitt i kjøttet langsmed de to beinene og fjerner dem lett selv. Beregn litt flere gram når du da handler inn.

Du kan lage denne retten med kyllingbryst også. Da ville jeg valgt brystfileter med skinn ettersom mye av smaken ligger der. Da får du dessuten med den gode knasingen som bare sprøstekt kyllingskinn gir.

Jeg vet ikke om det er så mye som skiller en brasiliansk salsa fra en mexicansk, men jeg vet iallfall at det er vanlig å servere en smakfull salsa til grillet kjøtt i Brasil.

En salsa blir best når den får stå en time eller to i forkant av servering slik at smakene rekker å sette seg.

grillede kyllinglår med salsa

Dette trenger du for å lage grillede kyllinglår med brasiliansk salsa til 4 personer

Kyllinglårene
600 g kyllinglår med skinn, uten bein
1 ts salt
nykvernet pepper
75 g smør
2 laurbærblad
5 fedd hvitløk

Brasiliansk tomat- og paprikasalsa
3 ss hvitvinseddik
3 ss olivenolje
½ ts salt
nykvernet pepper
4 solmodne tomater
1 rød paprika
1 grønn paprika
½ rød chili

Start med salsaen. Bland sammen hvitvinseddik, olivenolje, salt og pepper i en bolle.

Skjær tomatene i små terninger. Del paprikaene i to og fjern kjernehusene og de hvite rennene inni paprikaene før du deler dem også i terninger. Chilien finhakker du. Du bestemmer selv om du vil ha med chilifrøene eller ikke ut fra hvor sterk mat du liker.

salsa av paprika og tomat

Rør alt dette inn sammen med oljen og eddiken og la det stå mens du gjør klart resten.

Hvis det er bein i kyllinglårene, beiner du ut dem først. Skjær et snitt i kjøttet ved det synlige beinfestet på låret og la kniven følge beinet nedover. Bruk fingrene til å løsne kjøttet fra beinet. Der de to beinene møtes, skjærer du kniven forsiktig under beinene for å løsne dem opp før du fortsetter opp det andre beinet.

Krydre lårene med salt og pepper.

Smelt smøret og sett det til side. Knus laurbærbladene i småbiter og riv hvitløkfeddene på den fine siden av rivjernet og rør dette inn med smøret.

Pensle kyllinglårene med smørblandingen før du legger kyllingen, med skinnsiden ned, på en god og varm grill. Grill i 6–7 minutter. Vend stykket, pensle den siden du allerede har grillet med smøret og grill i nye 6–7 minutter.

Hvor mye lenger du nå skal grille kyllingen avhenger av hvor store lårene er. Er lårene små, er kyllingkjøttet sannsynligvis gjennomstekt. Er lårene store, trengs det muligens noen flere minutter. Pensle lårene mellom hver snuing og når de er ferdig grillet.

grillede kyllinglår med hvitløk

Legg dem over på et serveringsfat og server. Kyllingen smaker kjempegodt både varm og kald.

grillede kyllinglår uten bein

God middag!

grillede kyllinglår

 

Alle bildene er tatt av mannen min Øystein. Du kan se flere av bildene hans her

Supergod sandwich

$
0
0

Har du lyst på en superduper god sandwich? Du vet en sånn sandwich som godeste Dagobert lager seg når han sniker seg ned til kjøleskapet midt på natta! Har du lyst på det, ja, da kan du lage denne! Den er full av gode smaker fra grillede grønnsaker og kremost.

Et lite grilltips til hvitløken. Legg den over forholdsvis svak varme og ikke la den ligge for lenge. Jeg har veldig mange eksploderte hvitløk på samvittigheten – det er hva som skjer når hvitløken blir liggende på grillen litt for lenge.

saftig sandwich med grillede grønnsaker og snøfrisk

Grillede grønnsaker- og snøfrisksandwich
1 kinesiske hvitløk (det er den typen som ikke har fedd, men som er hel)
1 rød paprika
1 gul paprika
1 grønn paprika
200 g snøfrisk eller annen mild smørbar geitost
3­–4 greiner basilikum
2 squash
4–5 ss olivenolje
salt
nykvernet pepper
6 tynne skiver godt brød

Fyr opp grillen og legg på hvitløkene og paprikaene. Hvitløken skal helst stå på et sted hvor det er helt medium varme, mens paprikaene legger du over høy varme. Grill paprikaene til skallet blir skikkelig svartflekkete. Da legger du dem over i en brødpose og knytter sammen. La det ligge slik i ca. 10 minutter. Da kan du lett dra av skinnet. Fjern eventuelle skinnrester med kjøkkenpapir.

Hvitløken trenger ca. 10 minutter. Ta så av skallet på dem og mos innholdet med en gaffel og rør det inn sammen med snøfrisk og finhakket basilikum. Smak til med salt og pepper.

Skjær squashen i langsgående skiver og pensle dem med olivenolje. Dryss over litt salt og pepper før du legger skivene på grillen og griller i noen minutter på hver side.   Pensle brødskivene med olje før du legger dem på grillen og griller dem i ca. 2 minutter på hver side. Fordel ostekremen utover alle brødskivene.

Del paprikaen og fjern kjernehusene før du deler dem i skiver. Fordel squash og gul paprika på én skive. Legg over en ny skive med kremost på og fordel over de to andre paprikatypene før du legger på den tredje skiva, med geitosten ned, på toppen.

sandwich med grillede grønnsaker

Gjenta med de tre siste skivene før du deler sandwichene i to.


Lag din egen supersalat

$
0
0

Godt inspirert av sommerens Københavntur har jeg laget ulike varianter av salatene vi spiste hos Wedofood.

Det er jo ikke første gangen jeg lager salat hvor jeg putter de ulike ingrediensene hver for seg, slik at du kan blande din egen salat, men jeg fikk en skikkelig inspirasjonsboost som jeg har dratt med meg. Herlig!

Forholdene ligger godt til rette for å variere hva som er med i din supersalat fra gang til gang. Ta med det du har lyst på og det som ser mest fristende ut enten i butikken eller i din egen kjøkkenhage.

salat

Dette trenger du for å lage supersalat til 4 personer
250 g brun ris
150 g aspargesbønner
1 brokkoli
½ glass grillet rød paprika, á 190 g netto vekt
150 g sukkererter
1 agurk
100 g blandet salat

Dressing
1 fedd hvitløk
1 ½ dl gresk yoghurt, naturell
75 g fetaost i blokk
½ ts salt
nykvernet pepper

Kok risen etter anvisning på pakken i lettsaltet vann. Skjær av tuppene på aspargesbønnene hvis de er litt slappe. Skjær av stilken på brokkolien og skrell den. Skjær den så i helt løvtynne skiver. Selve blomsten deler du opp små buketter.

Kok opp lettsaltet vann og kok både bønnene og brokkolien i 2 minutter. Hell det over i et dørslag og la det renne kaldt vann over for å stoppe kokingen.

Skjær paprikaen i tynne strimler og del sukkerertene i to. Agurken skjærer du i staver. Ha alle de ulike ingrediensene i hver sin skål.

mix din egen salat

Riv hvitløkfeddet til dressingen på den fine siden av rivjernet og rør den inn sammen med yoghurten. Smuldre i fetaosten, rør det godt sammen og smak til med salt og pepper.

brokkoli til salat

lag din egen salat

marit portrett 6

brokkoli til salat 

Kos deg!

 

Alle bildene er tatt av mannen min, Øystein. Du kan se flere av bildene hans her

Stekte grønnsaker med byggris og laks

$
0
0

Reklame

Å, det er så skikkelig stas å vise fram innovative og supergode produkter her fra Østfold!

Østfold er jo et av de store matfylkene i Norge. Ja, jeg lurer faktisk på om det er det største mat- og drikkefylket i Norge, men det er jeg ikke helt sikker på. Det jeg imidlertid er bombesikker på, er at det skjer mye spennende her for tiden.

Kan du huske at jeg tidlig i sommer skrev om en verdenspremiere jeg var med på, nemlig lanseringen av nakenbygg? Flere bønder her i Østfold har sammen med Coop utviklet en ny type matbygg som heter nakenbygg. Det har en veldig høy andel av kostfiber og antioksidanter, noe som jo er bra for oss. Ja, nakenbygget har faktisk et like høyt nivå av antioksidanter som blåbær!

åker 1

(Østfold er full av nyslåtte kornåkre for tiden. Vakkert syn!)

Nakenbygget blir å finne i alle Coop-butikker fra 15. september, og det kommer i flere varianter. Jeg kommer tilbake med bilde av forpakningene i neste blogginnlegg.

Her bruker jeg helkornet i en supergod familiemiddag. Jeg koker helkornet først før jeg blander det sammen med woket laks og grønnsaker. Perfekt mat på travle hverdager.

wokede grønnsaker med nakenbygg og lakseterninger

Dette trenger du for å lage  stekte grønnsaker med byggris og laks til 4 personer
2 dl middagsbygg fra Gullbygg*
2 ½ dl vann
½ grønnsaksbuljongterning
400 g laksefilet
salt
nykvernet pepper
3 fedd hvitløk
2 gulrøtter
1 søtpaprika – det er den lange, spisse versjonen
½ brokkoli
1/3 blomkål
½ squash
6 soltørkede tomater i olje
2 ss rapsolje
½-1 ts sambal oelek eller chilipaste
½ dl vann
1 liten skvis sitronsaft

Ha byggrisen i en kasserolle sammen med vannet og den halve buljongterningen. Kok opp og la det koke i 20 minutter til byggrisen er gjennomkokt.

grønnsaker til nakenbygg

Del laksefileten i terninger. Skrell hvitløkfeddene og finhakk dem. Skrell gulrøttene og del dem i tynne skiver. Søtpaprikaen deler du i to og fjerner kjernhuset på før du skjærer den i mindre biter. Brokkolien og blomkålen deler du i små buketter, squashen først i skiver som du igjen deler i to og de soltørkede tomatene tar du opp av oljen og hakker opp.

Ha 1 spiseskje rapsolje i en stekepanne med høye kanter eller wokpanne og varm den før du har i lakseterningene. Dryss over salt og pepper og stek dem i noen få minutter til de akkurat blir gjennomstekt. Ta dem ut og legg dem til side til etterpå.

woker grønnsaker

Varm opp resten av oljen i panna og ha i alle grønnsakene. Stek dem på høy varme i 2-3 minutter før du rører inn sambal oelek eller en eller annen chilipaste, og vannet. La det småkoke i noen minutter til grønnsakene er møre.

grønnsakswok med nakenbygg

Rør inn nakenbygget og fisketerningene. Klem over litt sitronsaft og smak til med salt og pepper.

nakenbygg, grønnsaker og laks

nakenbygg med laks og grønnsaker

God middag!

ny satsing fra Coop med gullbygg

* Sånn ser pakkene med middagsbyggen ut.

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Coop. 

Tomat- og mozzarellasalat med pesto

$
0
0

Her er noen av de aller beste sensommersmakene samlet! Solmodne tomater, fersk mozzarella, hjemmelagd basilikumpesto og løvtynne skiver med spekeskinke! Fantastiske smakskombinasjoner med høy snacksefaktor!

Er du så heldig å ha drivhus selv, eller en fin solvegg der tomatene trives, kan du med fordel bruke dine egne tomater. Ellers så er det jo mye gode tomater i butikkene nå også, så det er bare å hamstre med seg av det som finnes. Her bruker jeg både gule og røde tomater, du bruker akkurat de slagene du har mest lyst til å bruke.

tomater fra drivhuset 2

For virkelig å flytte alle smaksløkene over til det italienske, kan du jo servere denne focaccian til salaten. Oppskriften finner du her.

focaccia bianco og focaccia med løk, squash og aubergine

Dette trenger du for å lage tomat- og mozzarellasalat med basilikumpesto til 4 personer

Tomat- og mozzarellasalaten
400 g tomater, gjerne ulike sorter og smaker
150 g fersk mozzarella
120 g god spekeskinke
1 lite dryss Maldonsalt
1 ss olivenolje

Basilikumpestoen
40 g pinjekjerner
1 stor potte basilikum
1 fedd hvitløk
50 g parmesan
1 ¼ dl extra virgin olivenolje
10 dråper tabasco
saft av ¼ sitron
salt
nykvernet pepper

Salaten blir absolutt best når du bruker solmodne tomater. Her blander jeg røde og gule cherrytomater som jeg deler i to. Bruker du større tomater, skjærer du dem i litt tykke skiver.

Del opp mozzarellaen i mindre stykker. Bruk helst store, tynne skiver med god spekeskinke. Del hver skive opp i to eller tre deler. Fordel tomatene, mozzarellaen og spekeskinken på et serveringsfat.

Ha pinjekjernene til pestoen i en tørr stekepanne og rist dem på litt over middels varme til de blir brunflekkete. Følg godt med slik at de ikke blir brent. Ha pinjekjernene, basilikumbladene og hvitløkfeddet i en food processor. Del opp parmesanen i mindre terninger før du har dem oppi blenderen. Kjør rundt til det har blitt most sammen.

Tilsett olivenoljen i en tynn stråle mens blenderen fremdeles går rundt. Smak til med tabasco, limesaft, salt og pepper.

tomatsalat med mozzarella

Kos deg!

 

Amerikansk hamburger med coleslaw

$
0
0

Jeg elsker en god hamburger. Saftig, smakfull og akkurat så klinete at det renner nedover håndflaten mens du med den største fornøyelse gomler den i deg! Og lager du burgerne dine selv, kan du varierer smakene nesten i det uendelige. Du kan bruke vanlig kjøttdeig eller karbonadedeig. Svinedeig passer også godt. En blanding av kvernet storfekjøtt og svinekjøtt gir også smakfulle og gode burgere.

Til denne burgeren bruker jeg en blanding av kjøttdeig og karbonadedeig. Fettprosenten da gjør at de ferdige burgerne blir skikkelig saftige.

Coleslaw er et fantastisk tilbehør til denne burgeren. Coleslaw er en kremet kålsalat.

hamburger med coleslaw

Dette trenger du for å lage amerikanske hamburgerne
 til 4 personer
30 g tørkede brødsmuler eller en loffskive skjært i småbiter
3 ss melk
300 g kjøttdeig
300 g karbonadedeig
1 egg
1 fedd hvitløk
3 greiner oregano
3 greiner timian
1 grein estragon
½ ts salt
godt med nykvernet pepper
3–4 ss nøytral olje
4 hamburgerbrød
2 tomater
noen salatblader

Den kjappeste hamburgerdressingen
3 ss gresk yoghurt
2 ts majones
1 ½–2 ss ketsjup
salt
pepper

Coleslaw
½ sommerkål
1 gulrot
1 liten rødløk
½ rød chili
75 g gresk yoghurt
25 g majones
1 ts Dijonsennep
saft av ½ lime
salt
nykvernet pepper

amerikansk coleslaw

Start med coleslawen, så får den stå en stund mens du ordner resten. Skjær kålen i tynne strimler, løken i tynne ringer og riv gulroten. Chilien finhakker du. Vil du ha litt hete i smaken, tar du med frøene, hvis ikke, fjerner du dem før du hakker den opp. Ha alt dette i en bolle og bland inn resten av ingrediensene. Smak til med limesaft, salt og pepper.

Ha brødsmulene til burgerne i en bolle sammen med melka og la det stå i noen minutter for du blander det sammen med kjøttdeigen, karbonadedeigen og egget. Hvitløkfeddet river du på den fine siden av rivjernet og krydderurtene finhakker du. Bland alle ingrediensene til hamburgerne godt sammen.

Hell litt nøytral olje – type solsikkeolje – i en bolle og væt håndflatene med den før du deler kjøttdeigen i 4 like store deler og former dem til hamburgere. Trykk dem ganske så flate. De trekker seg ganske mye sammen og vokser i tykkelse under stekingen.

Legg burgerne på en varm grill, grillpanne eller stekepanne og stek dem i 4–5 minutter på hver side på ganske sterk varme.

Rør sammen alle ingrediensene til dressingen og smak til med salt og pepper.

Varm hamburgerbrødene på grillen eller i stekeovnen en liten stund. Del opp tomatene og bygg opp burgeren.

coleslaw

saftig hamburger med coleslaw

God middag!

 

Den beste waldorfsalaten!

$
0
0
waldorfsalat med rømme og majones

Waldorfsalaten er det perfekte tilbehøret til både varm og kald mat. Den kan like gjerne serveres til julekalkunen som til roastbiffen på 17. mai. Ja, den passer også strålende bra til grillspydet ute ved grillen.

Tradisjonelt er det vanlig å lage en base bestående av pisket krem og majones til waldorfsalaten. Her bruker jeg eg blanding av majones og rømme istedenfor. Det gir en litt lettere og litt mer syrlig smak, som jeg er svak for.

Denne salaten rører du sammen på noen få strakser, og du kan gjerne lage den dagen før servering.

Dette trenger du for å lage waldorfsalat
2 ss majones
4 ss rømme
½ salt
nykvernet pepper
saft fra ½ sitron
2 røde epler
3 stilker stangselleri
200 g røde steinfrie druer
½ hjertesalat
150 g valnøtter

Rør sammen majones, rømme, salt og pepper i en bolle.

Ha sitronsaften i en annen bolle. Del eplene i to og fjern kjernehusene før du skjærer eplene i tynne skiver. Ha skivene i bollen og rør rundt slik at alle epleskivene blir dekt med sitronsaft. Da blir de ikke brune i fargen.

Skjær selleristilkene i tynne skiver og del druene i to. Hjertesalaten skjærer du i mindre biter. Bland forsiktig sammen alt, inklusive sitronsaften.

Kos deg!

 

Viewing all 147 articles
Browse latest View live